Immuundeficiëntie & auto-immuunziekten
Immuundeficiëntie & auto-immuunziekten
Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen gevaarlijke organismen, zoals virussen, bacteriën en kankercellen. Wanneer deze organismen een gezond lichaam infecteren, reageert het immuunsysteem door antilichamen en speciale bloedcellen (lymfocyten genaamd) aan te maken die de infectie proberen uit te roeien. Wanneer het immuunsysteem niet adequaat reageert op infecties, wordt dit een immuundeficiëntie genoemd. Mensen kunnen ook lijden aan de tegenovergestelde aandoening, een overactief immuunsysteem dat gezonde cellen aanvalt alsof het vreemde lichamen zijn, en dat wordt een auto-immuunreactie genoemd. Beide scenario's kunnen mogelijk levensbedreigende aandoeningen veroorzaken.
Immunoglobulinen, ook bekend als Ig, is een bestanddeel van gezond menselijk bloedplasma. Bij CSL Behring hebben we verschillende immunoglobuline (Ig) vervangende therapieën ontwikkeld om zeldzame aandoeningen gerelateerd aan het immuunsysteem te behandelen, waarbij Ig niet in voldoende hoeveelheden aanwezig is. Bovendien omvat ons productportfolio hyperimmuun producten die rijk zijn aan antilichamen tegen bepaalde ziekten, zoals tetanus, varicella, hondsdolheid en hepatitis A en B.
-
Meer dan 250
verschillende vormen van Primaire Immuundeficiënties (PID)
-
9 -1 5 jaar
is de gemiddelde tijd waarin een PID-diagnose is vastgesteld
-
1 – 2
op de 100.000 mensen krijgt jaarlijks de diagnose CIDP
Hoe kunnen wij u helpen?
Primaire Immuundeficiëntie (PID)
Primaire immuundeficiënties vormen een grote groep erfelijke of genetische aandoeningen die de normale werking van de cellen van het immuunsysteem belemmeren, waardoor de patiënt niet goed in staat is om infecties te bestrijden.
Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP)
CIDP is een neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door beschadiging van de myelineschede (beschermende laag) van de perifere zenuwen. Het wordt vaak gekenmerkt door toenemende zwakte in de benen en armen.
Idiopathische Trombocytopenische Purpura (ITP)
ITP is een auto-immuunstoornis die resulteert in een laag aantal bloedplaatjes. Zeer lage aantallen bloedplaatjes kunnen leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor bloedingen.
Secundaire Immuundeficiëntie (SID)
Secundaire immuundeficiënties treden op wanneer het immuunsysteem wordt aangetast door een externe factor, niet door genetische oorzaken. Bekende voorbeelden zijn een minder goed werkend immuunsysteem door hiv of door kanker en chemotherapie.
Guillain-Barré Syndroom (GBS)
Guillain-Barré Syndroom (GBS) is een zeldzame ontstekingsziekte van de perifere zenuwen buiten de hersenen en het ruggenmerg. Het wordt gekenmerkt door een snelle aanvang van gevoelloosheid, zwakte en vaak verlamming van de benen, armen, ademhalingsspieren en het gezicht.
Ziekte van Kawasaki
Ziekte van Kawasaki is een ernstige aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking van bloedvaten in het hele lichaam en die voornamelijk jonge kinderen en zuigelingen treft.